Eric Schoones | tekstschrijver/publicist

Over muziek

”That which is worth the most in music is that which is not written.”
Igor Stravinsky

Vanuit mijn achtergrond als pianist en musicoloog ben ik vanaf 1986 actief als muziekjournalist en hier komen mijn twee passies samen: schrijven en muziek.

Naast mijn werk voor tijdschriften verscheen in september 2017 mijn boek over musiceren en zen: Walking up the Mountain Track.

Vanaf het eerste nummer (juli 2014) schrijf ik voor PIANIST en met ingang van 2018 ben ik hoofdredacteur. In maart 2017 verscheen het eerste nummer van onze Duitstalige editie, ontstaan in nauwe samenwerking met Klavier-Festival Ruhr en van die uitgave ben ik, vanaf het begin, hoofdredacteur. In september 2019 verscheen de tweede editie van The World of Piano Competitions.

Hieronder een (ernstig verouderde) greep (update volgt!) uit mijn publicaties voor de verschillende bladen:

 

Pianist:
Interview met Enrico Pace
Enrico Pace over Hindemith
Interview met Cédric Tiberghien

Arthur en Lucas Jussen Mozart CD
Mariam Batsashvili over Liszt
Interview met Barry Douglas
Arthur en Lucas Jussen op tournee
Roberto Prosseda en de pedaalpiano
Maene bouwt vleugel voor Barenboim

Klavier-Festival Ruhr 2016:
Intendant Ohnesorg over het festival
Familie Barenboim
Hélène Grimaud en Aidan Mikdad
Pianisten in de spotlight


International Piano:
Hannes Minnaar
Glenn Gould en Dinu Lipatti 

EPTA:
Kees van Houten over Die Kunst der Fuge

Luister:
Martha Argerich
Hélène Grimaud

Kristian Bezuidenhout
Mike del Ferro
Joseph Moog
Het geheim van Christa Ludwig
De comebacks van Vladimir Horowitz


De Klank: 

Hannes Minnaar
Alexandre Tharaud
Roberto Prosseda
Arthur en Lucas Jussen
Alexander Gavrylyuk
Roberto Prosseda
Joseph Moog

Arvo Pärt


 

Houdbare Noten

de circulaire economie in muziek, programma met Sofie Dhondt

Balancerend tussen muziek, kunst en Oosterse filosofie aan de ene kant en duurzaamheid, management en circulaire economie aan de andere, legt pianist, musicoloog en publicist Eric Schoones originele verbanden.

Inzicht

Toen hij aan Alexander Rinnooy Kan vroeg welke p in het rijtje people, planet, profit een hoofdletter zou verdienen, antwoordde deze ‘pneuma, de geest die uitstijgt boven de praktische ambities van alledag.’
En Ervin László zegt: ‘Het brein werkt als een antenne. Wanneer je de antenne van je tv bijstelt, kun je ook netten ontvangen die je nog niet kende. Als ik piano speelde, was mijn antenne anders afgesteld dan in het dagelijks leven’.
Wat kan de concertpianist of de Zenmeester betekenen voor de dagelijkse praktische ambities van de manager of beleidsmaker? Met een blik buiten vertrouwde kaders en een gezonde dosis pragmatisme kom je tot verrassende inzichten en het is eigenlijk niet zo ingewikkeld, vaak een kwestie van het anders afstellen van antennes, het gaat over ontvankelijkheid en het besef dat alles met alles is verbonden.

Mensbeeld

In zijn concertlezing Houdbare Noten legt Eric Schoones de circulaire economie uit aan de piano. Met een interactieve knipoog, met humor en inspiratie, laat hij zijn publiek ervaren hoe achter de innovatieve producten van de nieuwe circulaire economie dezelfde principes als in de muziek schuilgaan. En altijd op zoek naar verdieping, geeft hij in dit programma inzicht in een mensbeeld, voorbij het ego en de waan van de dag, dat ten grondslag ligt aan duurzaam en maatschappelijk verantwoord handelen.

 

- See more at: http://www.spiritualspeakers.nl/nl/spreker/eric-schoones-#sthash.S

INHOUD | MOGELIJKHEDEN | DEMO | REFERENTIES | FOTO'S